Enkele adviezen voor de nieuwe families van een jonge hond

Normaal wanneer u uw jonge hond naar zijn nieuw huis brengt, heeft hij al een eerste vaccinatie bij de veehouder gekregen (tegen parvovirose en de ziekte van carré). Maar vergeet niet dat deze vaccins slechts efficiënt zijn als zij door een oproep worden aangevuld. Hij moet eveneens tegen leptospirose en hondsdolheid ingeënt worden. Intussen vermijdt u beter plaatsen waar het risico van besmetting eerder hoog is met uw jonge hond (park…). Het is verkieslijk om uw jonge hond in uw tuin of bij personen die u kent uit te laten (waar er geen zieke honden zijn).

Laat uw jonge hond alleen inenten als hij in goede gezondheid verkeerd en vergeet hem niet regelmatig te ontwormen.

Tevens moet men weten dat de jonge hond gevoeliger is voor besmettingen (gedurende 7 tot 10 dagen) na een inenting of een oproep want zijn immuniteitsdefensie zal hierdoor verlaagd zijn. 

Gedurende 7 tot 10 dagen na een inenting of een oproep, moet men dus opletten:

– Volgt nauwlettend de aanwijzingen van de dierenarts die u nuttig advies zal kunnen geven.

– Vermijd stress voor uw jonge hond (plotselinge veranderingen van voeding, klimaat, en omgeving).

– Als u een bad moet geven aan uw jonge hond, wacht dan tot 15 dagen à 3 weken na de inentingen. Bovendien moet men de jonge hond uitstekend drogen, want de resterende vochtigheid kan zijn gezondheid schaden. Vermijdt om, te vaak, een shampoobad te geven aan uw Labradoodle (jonge hond of volwassene) want de shampoo schakelt de natuurlijke beschermende substanties van zijn vacht uit.

De preventie:

Inenting, jaarlijkse oproepen en goede algemene gezondheidsvoorschriften.